★★★★★

Trädgårdsstolar

Nu när sommaren är här vill de allra flesta passa på att njuta av sol och värme så mycket som möjligt. Det innebär också att intresset för att köpa nya trädgårdsmöbler ökar rejält. Vissa behöver köpa hela möbelgrupper till trädgården eller verandan, medan andra har större delen av möbelgruppen redan men behöver fylla på med en trädgårdsstol eftersom någon av de gamla kanske har gått sönder under vintern. Det kan naturligtvis även vara så att familjen utökats och att man därför har behov av ytterligare någon trädgårdsstol. Oavsett anledning så är det inga problem att hitta trädgårdsmöbler att köpa, oavsett om det handlar om att köpa en hel möbelgrupp eller bara någon enstaka stol.

 
 

Muubs Livorno trädgårdsstol

Muubs Livorno trädgårdsstol
2 429 kr

Dyna till Tampa trädgårdsstol Natur

Dyna till Tampa trädgårdsstol Natur
442 kr

Antony utestol - Grå/grön

Antony utestol - Grå/grön
399 kr

Marbella Trädgårdsstol Vintage

Marbella Trädgårdsstol Vintage
3 395 kr

Orlando Trädgårdsstol Exklusive Dyna Vintage

Orlando Trädgårdsstol Exklusive Dyna Vintage
5 500 kr

Dyna till San Diego trädgårdsstol Natur

Dyna till San Diego trädgårdsstol Natur
429 kr

Orissa stapelbar utestol - Konstrotting

Orissa stapelbar utestol - Konstrotting
649 kr

Trädgårdsstol Rotting 82x58 cm - Svart

Trädgårdsstol Rotting 82x58 cm - Svart
1 659 kr

Vintage James klappstol i plåt - antikvit

Vintage James klappstol i plåt - antikvit
499 kr

Tampa trädgårdsstol Exklusive dyna

Tampa trädgårdsstol Exklusive dyna
2 885 kr

San Diego Trädgårdsstol Exklusive Dyna Vintage

San Diego Trädgårdsstol Exklusive Dyna Vintage
4 695 kr

Vintage James klappstol i plåt - Grön

Vintage James klappstol i plåt - Grön
499 kr

Anytime Trädgårdsstol Obsidian

Anytime Trädgårdsstol Obsidian
1 460 kr

Dyna till Orlando trädgårdsstol Natur

Dyna till Orlando trädgårdsstol Natur
442 kr

Clifton utestol - Rotting/svart

Clifton utestol - Rotting/svart
449 kr

Trädgårdsstol Fraser

Trädgårdsstol Fraser
2 369 kr

Antony utestol - Grå

Antony utestol - Grå
395 kr

Brody utestol - Rotting/svart

Brody utestol - Rotting/svart
1 395 kr
 

Att tänka på

Vad ska man då tänka på när det är dags att köpa nya trädgårdsmöbler? Det beror naturligtvis på om det är en komplett grupp man ska köpa eller enbart en enskild trädgårdsstol men det finns några saker att fundera över.

Det första man behöver fundera över är om möblerna kommer att stå under tak eller om de står under bar himmel ute i trädgården. Om möblerna kommer att stå på en veranda eller en balkong finns det troligtvis ett tak över som skyddar mot regn och till viss del även vind. Om trädgårdsmöblerna däremot köps för att placeras ute i trädgården behöver de tåla mer när det gäller exempelvis fukt och vind. Det spelar med andra ord ganska stor roll vart möblerna kommer att stå.

Om man enbart planerar att köpa en trädgårdsstol så har man förmodligen redan resterande trädgårdsmöbler och då är förmodligen inte valet speciellt svårt. Då vill man förmodligen hitta en stol som matchar övriga trädgårdsmöbler så bra som möjligt. Med lite tur kanske man har köpt resterande möbler ganska nyligen, så att det till och med går att hitta en trädgårdsstol som hör till samma möbelgrupp att komplettera med. Om så inte är fallet så får man försöka hitta en stol som passar så bra ihop med övriga gruppen som möjligt.

Om man ska köpa helt nya trädgårdsmöbler behöver man, förutom att fundera över vart möbelgrupperna ska placeras, även fundera över hur mycket pengar man är villig att betala. Det finns nämligen trädgårdsmöbler i olika prisklasser, allt från väldigt billiga möbler till riktigt dyra sådana. Material är en av de faktorer som påverkar priset. Det kan vara stor skillnad på trädgårdsstolar och trädgårdsbord i plast jämfört med trädgårdsmöbler i exempelvis rotting. Det finns även stolar och bord i konstrotting som vanligtvis är billigare än möbler i äkta rotting men dyrare än möbler i plast. Naturligtvis finns det även trädgårdsmöbler i trä, men dessa kan vara lite svåra att använda utomhus, om de inte har något skydd mot väder och vind. Trämöbler lämpar sig vanligen bättre för användning på balkong eller veranda, där tak och staket skyddar mot regn och de hårdaste vindarna.

Naturligtvis behöver man som köpare även fundera på hur man vill att möblerna ska se ut rent estetiskt och hur viktig bekvämligheten är. Vill man exempelvis ha en trädgårdsstol som är riktigt bekväm att sitta i eller kommer man ändå bara att sitta där kortare stunder? Vanligtvis är möbler i rotting och konstrotting riktigt sköna att sitta i, speciellt om man använder tjockare dynor i stolarna. I en sådan trädgårdsstol kan man utan problem sitta i flera timmar och njuta av solen och läsa en bok. En enklare stol av plast kanske man däremot inte vill sitta i någon längre stund, men en sådan kan naturligtvis också duga om man bara vill kunna sitta ner och dricka en snabb kopp kaffe då och då.

Färger och former

Färger är också något man behöver fundera över när man ska köpa trädgårdsbord och trädgårdsstolar. Det går naturligtvis att köpa trädgårdsmöbler som är klassiskt vita eller svarta och på så sätt enkla att matcha med övriga inredningsattiraljer på verandan eller balkongen, men det finns även färgrikare alternativ. Den som vill kan till exempel satsa på ett härligt klargult bord med tillhörande stolar, eller varför inte en pastellrosa trädgårdsstol eller två, med ett matchande litet bord. Möjligheterna är många och i trädgården kan många känna att det går att ta ut svängarna lite mer och satsa på lite mer vågade färgval eftersom sommaren är en färgrik årstid.

Även när det gäller form finns en del val att göra. När man är på jakt efter en trädgårdsstol eller flera så finns det en rad olika modeller, beroende på vilken butik man besöker. Vissa stolar är mer fåtöljliknande och ganska stora, medan andra stolar är ganska nätta och enkla och tar minimalt med plats. Nu för tiden har också stora, bekväma loungemöbler blivit väldigt populära. De får naturligtvis inte plats på den lilla balkongen, men är riktigt fina på en rymlig veranda eller på ett trädäck. Att sitta på ett trädäck i solen, med utsikt över vattnet, bekvämt tillbakalutad i en skön loungefåtölj med en drink i handen är en riktig dröm för många, och fler och fler väljer att göra slag i saken och införskaffa sådana möbler till trädgården. Andra föredrar att satsa på en mer minimalistisk stil med enkla trädgårdsstolar och ett enkelt, diskret bord. Det hela är naturligtvis en smaksak och man ska helt enkelt välja den typen av trädgårdsmöbler som man gillar bäst. Naturligtvis går det att få en hel del inspiration i inredningstidningar och bloggar om man känner sig lite osäker och vill se olika exempel.

Viktigt att njuta

Den svenska sommaren är ganska kort och det är viktigt att ta vara på varje dag. Att kunna sitta i en bekväm trädgårdsstol och koppla av under semestern är en vardagslyx som det är viktigt att unna sig. Vintrarna i Skandinavien är långa och mörka och det gäller att samla energi under den ljusa och varma sommaren. Att satsa på fina och bekväma trädgårdsmöbler är därför viktigt eftersom chansen att man verkligen sitter och njuter när solen är framme är betydligt större om man har bra möbler i trädgården. Naturligtvis behöver man inte välja den dyraste trädgårdsstolen och det dyraste bordet, men man ska satsa på något som man tycker om.